Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Dostawcy – lokalna-zywnosc.pl

NIE PAMIĘTASZ HASŁA?

STWÓRZ KONTO

Nasi Dostawcy

Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia

Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia to przedsiębiorstwo ekonomii społecznej działające non-profit. Aktywnie angażujemy się w przedsięwzięcia społeczne, między innymi wspierając lokalne aktywności. Zatrudniamy osoby, które trudno miałyby znaleźć pracę oraz aktywnie rozwijamy ich potencjał zawodowy. Zakładając przedsiębiorstwo ten szczytny cel był naszym motywatorem do działania. Poza tym, chcieliśmy dostarczać na rynek produkty dobrej jakości, bez konserwantów, produkowane w tradycyjny sposób - tak jak kiedyś robiły to nasze babcie.

Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją prozdrowotnych syropów z owoców taki jak czarna porzeczka, czerwona porzeczka, aronia, czarny bez, pigwowiec japoński. Nasze syropy uzyskały certyfikat EKO przyznany przez akredytowaną jednostkę certyfikującą z upoważnienia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Porzeczkowa Kraina

Porzeczkowa Kraina przygotowuje swoje smakołyki od 2018 roku. Wszystkie nasze produkty są przygotowywane z pasją i starannością.
W naszą pracę wkładamy mnóstwo serca i.... smaku!
Nie jesteśmy zwykłą firmą, dlatego też nasze produkty są niezwykłe!

Wszystkie nasze przetwory powstają z warzyw i owoców, które samodzielnie hodujemy w naszym ogrodzie - bez użycia sztucznych nawozów czy oprysków - w 100% ekologicznie.
Oferujemy ponad 100 różnych produktów w tym rozmaite syropy, przetwory, kiszonki. Wszystkie smakołyki tworzymy w oparciu o naszą autorską recepturę.

KozieŁawy Emilia i Krzysztof Witkowscy

Od dziesięciu lat prowadzimy niewielkie dwunastohektarowe gospodarstwo rolne w miejscowości Ławy (gmina Rypin). Zajmujemy się produkcją i przetwórstwem mleka koziego. Pomysł na życie przyszedł w raz z zakupem dwóch pierwszych kózek Rosy i Lusi, od których wszystko się zaczęło... Pojawili się pierwsi klienci na mleko (są z nami do dziś) a potem na przetwory mleczne. W chwili obecnej posiadamy stado kóz liczące 160 sztuk matek dojnych. Część ich mleka przerabiamy we własnej, małej, przydomowej przetwórni.

Produkujemy m.in sery półtwarde dojrzewające a'la Gouda, sery miękkie a'la korycin i imeretyńskie, jogurty, twarogi, pasaty twarogowe. U nas znajdziecie wyroby tak nietypowe jak sery pochodzenia gruzińskiego, Caciotte nacieraną wytrawnym winem z dodatkiem orzecha włoskiego, Crascenze w piwie porter czy Halloumi. Sery produkujemy od 2011 roku, dla nas i dla Was ciągle się rozwijamy… Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Folwark Warzyn Gospodarstwo Ekologiczne

Gospodarstwo zakupiliśmy w 2015 roku, ponieważ posiadało piękne 150-letnie zabudowania, które chcieliśmy wykorzystać na potrzeby działalności firmy. W 2016 roku zaczęliśmy uprawę ziemi. Od początku postawiliśmy na ekologiczną uprawę metodą tradycyjną za pomocą ręcznych narzędzi. My - ludzie z miasta – mieliśmy przed sobą wiele nauki. Jednak prędko zauważyliśmy, że przy odpowiedniej pielęgnacji nie musimy używać żadnych sztucznych środków ochrony roślin, a naturalny nawóz możemy pozyskać w gospodarstwie.

Zebrane plony przewyższały pod względem smakowym i jakościowym produkty dostępne na rynku, a walory smakowe naszych warzyw i owoców zostały szybko docenione. Chcieliśmy zapewnić naszym sportowo uzdolnionym dzieciom dostęp do najwyższej jakości warzyw i owoców. Chcąc zatrzymać witaminy i minerały poza sezonem, odszukaliśmy receptury naszych babć na przetwory – naturalne jak za dawnych lat, bez sztucznych dodatków. I tak trwa fantastyczna przygoda i zabawa w odkrywanie nowych smaków i poszerzanie różnorodności produktów. Nasze podstawowe wartości od początku są niezmienne - zdrowo, naturalnie i smacznie. Dzięki nim Folwark zdobył wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów oraz otrzymuje corocznie Certyfikat Ekologiczny. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy

Nasze gospodarstwo położone jest niedaleko Bydgoszczy, na urokliwych terenach Doliny Wisły. Strzelce Górne to zagłębie śliwek, wiśni i porzeczek. Tradycje sadownicze naszej rodziny sięgają lat powojennych . Owoce to nasz sposób na życie przepełnione pasją i smakiem. Obecnie mamy 8 ha porzeczki czarnej, 2 ha wiśni Łutówki i 2 ha śliwy węgierki (łowickiej, dąbrowickiej, węgierki zwykłej) oraz amatorskie nasadzenia czereśni, moreli, nektarynki, winogron i malin. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski

Nasza rodzinna firma pod nazwą „Eko Młyn Kazimierz Jachymski” prowadzi przetwórstwo zbóż ekologicznych certyfikowanych na mąki i kaszę BIO. Przetwarzamy wyłącznie zboża pochodzące z naszego rodzinnego certyfikowanego gospodarstwa. Gospodarstwo w całości prowadzi produkcję ekologiczną od 2005 roku. Od roku 2015 zdecydowaliśmy się na samodzielne przetwarzanie własnych zbóż, a tym samym na skrócenie drogi od pola do stołu. W 2020 roku nasze mąki oznaczyliśmy dodatkowym określeniem "Mąki Kazimierza".

Ciekawy film o Eko Młynie można obejrzeć pod wskazanym linkiem:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2ge2vDG-2K8NNybTbun3vVc7avL_3lNKkXohYihznghB_PgwmbAo0dUc4&v=sHQ_NwPrc08&feature=youtu.be

Nasze mąki doskonale nadają się do wypieków chleba, ciast, omletów, gofrów a także do wytwarzania makaronów, pierogów, klusek oraz różnych  innych smakołyków, w tym bezglutenowych (mąka gryczana).

Mirosława i Bogdan Liczbik

Państwo Mirosława i Bogdan Liczbik zajmują się hodowlą drobiu od 15 lat, od 6 lat hodują również gęsi. Ich gospodarstwo mieści się w miejscowości Marianki w gminie Kijewo Królewskie. Ich drób cieszy się ogromnym powodzeniem, a produkowane przez nich wyroby wyróżniają się niezwykłym smakiem. Już dwukrotnie zdobyli „Złotego Półgęska”, nagrodę corocznie przyznawaną podczas festynu „Gęsina na św. Marcina” w Przysieku. Hodowla drobiu w ich gospodarstwie odbywa się od 1 dniowego życia pisklaka do ubój i przerób drobiu. Państwo Liczbik, również samodzielnie przygotowują pasze. Są to mieszanki płatków owsianych, kiełków jęczmiennych i parowanych ziemniaków. Chów zwierząt obydwa się na wybiegu lub w tzw. klatkach dzielonych. Produkowane przez Państwa Liczbik wyrobywykonują samodzielnie w oparciu o tradycyjne przepisy z niezwykłą starannością o smak i aromat. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Rolniczy Handel Detaliczny Monika i Marcin Błaszczyk

Jesteśmy młodymi rolnikami z Szonowa Szlacheckiego w Gminie Łasin, tradycja wyrabiania wędlin
sięga w naszej rodzinie kilku pokoleń. Filozofią prowadzenia naszej działalności jest produkcja
naturalnych i smacznych wędlin. Do produkcji używamy mięsa ze zwierząt pochodzących z naszego
gospodarstwa, co gwarantuje najwyższą jakość. Ubój przeprowadzany jest w lokalnej ubojni, a
następnie w naszym gospodarstwie wytwarzamy sami wędliny, całość odbywa się pod nadzorem
powiatowej weterynarii. W procesie produkcji nie używamy żadnej chemii ani konserwantów, tak
produkowane wędliny długo zachowują świeżość i wyśmienicie smakują. Bazujemy na naturalnych
przyprawach i ziołach, a używane przez nas mięso jest najwyższej jakości. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Firma u Doroty - Dorota i Franciszek Słomkowscy

Firma „u Doroty” powstała w 2019 roku na terenie gospodarstwa rolnego Doroty i Franciszka Słomkowskich w Murczynie na Pałukach. Na powierzchni 55 ha prowadzimy produkcje roślinną, a także produkcję zwierzęcą. Własne wyroby mięsne od zawsze gościły na naszych stołach. Nasi dziadkowie i rodzice  pokazali nam receptury jak stworzyć naturalny i zdrowy produkt. Początkowo robiliśmy wędliny dla naszej rodziny i przyjaciół. Postanowiliśmy rozwinąć naszą pasje i udostępnić produkty na szerszą skale. Dzięki dofinansowaniu unijnemu  mogliśmy zakupić maszyny, tym samym ułatwiając sobie pracę, zwiększyliśmy produkcję docierając do szerszego grona odbiorców. Nasze wyroby oparte są na naturalnych składnikach, bez ulepszaczy i konserwantów. Wędzone drewnem w przydomowej wędzarni mają wyjątkowy smak.

Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Andrzej i Maciej Grochowalscy

Prowadzimy rodzinne gospodarstwo sadownicze z ponad 40-letnią tradycją.
Produkcja jest zróżnicowana: sady jabłoniowe, grusze, czereśnie. Wieloletnie doświadczenia oraz
współpraca z różnymi placówkami umożliwia wprowadzenie nam różnych technologii uprawy i
wytwarzania owoców dobrej jakości. Sprzedaż owoców odbywa się w kraju i spory procent sprzedaży
stanowi eksport. Nasze owoce odznaczają się dużą soczystością i smakowitością. Do tego przyczyniają
się miedzy innymi bardzo sprzyjający mikroklimat i czyste zdrowe powietrze wynikające z braku
zakładów przemysłowych.

Polecamy owoce z naszego regionu Brodnickiego oraz serdecznie zapraszamy do tego pięknego
zakątku naszej ojczyzny. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

OL-MAT

OL-MAT jest rodzinną firmą zajmującą się przetwórstwem rybnym na skalę regionalną. Jesteśmy nie tylko kucharzami z wykształcenia , ale przede wszystkim z powołania. Początkowym pomysłem było stworzenie regionalnej jadłodajni z domowymi posiłkami, ale ostatecznie powstała mini przetwórnia zajmująca się produkcją ryb w zalewach octowych i octowo-pomidorowych w słoikach -okazało się to strzałem w dziesiątkę. W 2018 roku rozpoczęliśmy realizację tego pomysłu. Z trudem ,ale i determinacją, pokonaliśmy wszystkie przeszkody  i wymagania postawione przez szereg przepisów. Przy wsparciu rodziny, przyjaciół, ale i pod nadzorem czujnego oka Pracowników  z Inowrocławskiej Weterynarii, daliśmy radę. Nasze produkty z miesiąca na miesiąc zyskiwały i nadal zyskują coraz to szersze grono zadowolonych smakoszy przetworów rybnych. Zaczynaliśmy od sprzedaży na lokalnych targowiskach, następnie walczyliśmy o miejsca na różnego rodzaju jarmarkach i kiermaszach, na które obecnie jesteśmy regularnie zapraszani. Po pierwszym roku zaczęliśmy współpracę z pierwszymi sklepami i lokalami, a także zaczęliśmy zaopatrywać restauracje. W 2020 roku w Gdańsku na Jarmarku Dominikańskim otrzymaliśmy wyróżnienie w kategorii ,,Dobry Smak".

Do produkcji używamy ryb świeżych słodkowodnych i morskich oraz przypraw i warzyw od sprawdzonych producentów. Mamy nadzieje że Konsumenci którzy jeszcze nie próbowali naszych wyrobów znajdą u nas coś dla Siebie. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Ogrody Joli

W miejscowości Mlewo w gminie Kowalewo Pomorskie, lekko na uboczu, wśród pól rzepaku stoi dom Pani Marii Wiśniewskiej- Staszak, znany w okolicy jako ogrody Joli, bo tak właśnie zwraca się do naszej nowej producentki, każdy kto ja zna. Pani Jola od zawsze interesowała się ekologiczną uprawą owoców oraz warzyw.

Jej dom otacza sad pełen jabłonek, grusz, mięty, krzaków borówki, truskawek, malin i aronii. Zaś przydomowy ogródek, otoczony  polami rzepaku to starannie pielęgnowane grządki sałaty, cebuli, dyni, marchewki, ogórków oraz niewielki tunel foliowy, a w niej krzaczki pomidorów.

Ze śpiewem na ustach Pani Jola sama pielęgnuje uprawę swoich warzyw i owoców, a następnie w zaciszu domowym przerabia je i według autorskich przepisów, niepowtarzalny smak i aromat zamyka w słoiczkach, małych, średnich i dużych, na słodko i na wytrawnie. Jedna z jej maksym życiowych brzmi: wiem, co jem! Przekonajcie się sami. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel

Nasze rodzinne gospodarstwo istnieje już od 1936 roku. Pola z uprawami znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie rezerwatu przyrody „Zbocza Płutowskie” w samym środku Parku Krajobrazowego pradoliny Zakola Dolnej Wisły. Uprawiamy zioła, warzywa i zboża w sposób ekologiczny, potwierdzony certyfikatem.

W suszarni ciepło uzyskiwane jest z pieca na biomasę zainstalowanego już 15 lat temu a energia elektryczna używana do suszenia ziół jest w całości z naszej małej elektrowni fotowoltaicznej.

 

Pasieka Rodzinna Jacek i Tomasz Paul

Pasieka Rodzinna Jacek i Tomasz Paul, to rodzinne przedsięwzięcie, które znajduje się na obrzeżach puszczy bydgoskiej w miejscowości Gniewkowo. Jesteśmy pasieką wędrowną, co oznacza, że nasze pszczoły zbierają nektar z kwiatów w całym województwie kujawsko-pomorskim. Głównym miodem pozyskiwanym w naszej pasiece jest miód rzepakowy i wielokwiatowy. Oprócz tego pozyskujemy miód lipowy, faceliowy, akacjowy, gryczany. W swojej pasji łączymy dobre tradycje, dbałość o środowisko naturalne, troskę o najwyższa jakość naszych miodów i nowatorskie podejście do pracy. Od 2016 roku nasz pasieka należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza i Kujaw.

Stanisław Wzorek

Jestem rolnikiem, który od lat zajmuje się uprawą zbóż i hodowlą trzody chlewnej. Od  2020 roku  działam w rolniczym handlu detalicznym. Z własnych świń karmionych paszą ze swoich zbóż produkuję swojskie wyroby. W prowadzeniu gospodarstwa pomaga mi syn oraz synowa. Nasze wędliny robione są według starych, tradycyjnych receptur, nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Dbamy o niepowtarzalny, tradycyjny smak wyrobów. Wytwarzane przez nas wędliny wędzone są drewnem olchowym lub bukowym, co zapewnia im niepowtarzalny aromat. Działamy w oparciu o najnowocześniejsze standardy, czerpiąc jednocześnie z wielopokoleniowej wiedzy i doświadczenia, co przekłada się na uzyskiwane efekty. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

 

Serowarnia Jasiurkowscy

Mam na imię Jakub, jestem lokalnym serowarem z Pałuk. Z rodzicami i żoną prowadzę rodzinne gospodarstwo rolne, zajmujemy się głównie hodowlą krów. To właśnie z ich mleka produkuję swoje rzemieślnicze sery. Specjalizuję się w produkcji sera żółtego dojrzewającego, twarogu i sera świeżego podpuszczkowego. Jednak oferta naszych produktów jest bardzo bogata i ciągle się powiększa. Mleko, masło, jogurty naturalne, kefiry cieszą się ogromną popularnością wśród naszych klientów. Serowarstwo to moja pasja, staram się ciągle udoskonalać swoje produkty i uczyć wciąż nowych rzeczy.  W moim dorobku jest nagroda Burmistrza Żnina, którą otrzymałem w konkursie na Najlepszy Pałucki Produkt roku 2019 IV Biesiady Pałuckiej.

Oleje Wielkie Rychnowo- Gospodarstwo Rolne Michał Musiał

Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem rolnym specjalizującym się w tłoczeniu oleju na zimno z własnych upraw. Nasze gospodarstwo mieści się w Wielkim Rychnowie w gminie Kowalewo Pomorskie 20 km od Torunia. Proces produkcji nadzorujemy od momentu zasiewu poprzez uprawę, zbiór, magazynowanie nasion, tłoczenie i butelkowanie. Obecnie w gospodarstwie uprawiamy 7 roślin oleistych: gorczycę, len, czarnuszkę, rzepak, mak, konopie oraz lnicznik siewny. Oleje tłoczymy na zimno w temperaturze poniżej 35 stopni C z wyselekcjonowanych zdrowych i pełnych nasion. Nasze oleje są w pełni naturalne, nie są rafinowane, filtrowane i nie zawierają żadnych konserwantów. W przypadku większości upraw oleistych w ogóle nie stosujemy środków ochrony roślin, a część naszych upraw została objęta rolnictwem ekologicznym. Oleje tłoczymy na świeżo małymi partiami pod zamówienia klientów.

GOSPODARSTWO SADOWNICZE MĄDRZEJEWSCY

Prowadzone przeze mnie gospodarstwo sadownicze położone jest w Starogrodzie Dolny, gm. Chełmno. Jest to bardzo malowniczy teren znajdujący się w całości na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły. Szczególne walory krajobrazu, a w szczególności położenie pomiędzy Wisłą i jeziorem Starogrodzkim sprawiają, że jest to miejsce, w którym panują świetne warunki do prowadzenia tego rodzaju produkcji.

Produkcja owoców to w mojej rodzinie trzypokoleniowa tradycja. Sad założony został przez mojego Dziadka w 1969 r., następnie prowadzony był przez ojca Zbigniewa, a od 2013 r. przeze mnie. Siedmiohektarowe gospodarstwo jest w 80% obsadzone jabłoniami, pozostałe 20% to grusze i czereśnie.

Roczna produkcja jabłek sięga ok. 130 ton. Owoce przechowywane są od września do maja w przechowalni, w naturalnych warunkach bez używania agregatów chłodniczych. Produkowana ilość owoców daje możliwość ich ręcznego sortowania, a ich dystrybucja rozciąga się w promieniu ok. 80 km od gospodarstwa. Nastawiamy się na lokalną sprzedaż i współpracujemy z hurtownikami z pobliskich miejscowości.

Ewa Gaczkowska

Witam mam na imię Ewa i prowadzę rodzinne przedsiębiorstwo, w którym pomagają mi moje nastoletnie dzieci.  Nasza firma powstała całkiem niedawno, bo w 2021 r., ale działamy już od dłuższego czasu. Najpierw przygotowywaliśmy wypieki i pierogi dla najbliższej rodziny i przyjaciół.  Można by uznać, że to właśnie oni stali się naszymi testerami. Najważniejszą kwestią jest dla nas dbałość o smak, aby nasze produkty powstawały ze zdrowych, lokalnych składników. W naszą pracę wkładamy dużo serca i pasji.  Gotujemy tak,  jakbyśmy robili to dla naszych najbliższych, bo zadowolenie i zdrowe odżywianie naszych klientów jest naszym priorytetem.

Gospodarstwo Rolne Ewelina i Michał Swędrowscy

Gospodarstwo Rolne Ewelina i Michał Swędrowscy  jest gospodarstwem z wielopokoleniową tradycją. Odziedziczyłem ziemie oraz hodowlę krów mlecznych od mojego ojca w 2011 roku. W oparciu o wiedzę rodziców i nasze zaangażowania sukcesywnie powiększyliśmy stado krów i areał ziem. Zwierzęta mają się tu bardzo dobrze – a to za sprawą robota udojowego, który obsługuje krowy 24 godziny na dobę.  Część ziem gospodarstwa jest obsiana soczystymi trawami oraz kukurydzą z przeznaczeniem na własną zdrową  paszę dla zwierząt.

Od 2016 roku prowadzimy sprzedaż bezpośrednią mleka krowiego surowego, ale nie spoczęliśmy na laurach i zaczęliśmy małą produkcję serów podpuszczkowych. Klienci, którzy raz spróbowali naszych wyrobów wracają po nie systematycznie. Doceniają ich regionalny i rzemieślniczy charakter, prozdrowotne walory oraz nietuzinkowy smak.

Nagrody:

2018 rok Wyróżnienie Burmistrz Żnina za wkład i rozwój rolnictwa w Gminie Żnin.

2020 rok 3 miejsce w kategorii rolnik do 100 hektarów  na Rolniczym Forum Gazety Pomorskiej w Bydgoszczy.

2020 rok  Najbardziej innowacyjny rolnik 2020.

2021 rok Nominacja do konkursu „ Rolnik Pomorza i Kujaw” w kategorii  mleczarstwo i produkcja mleka.

Renata i Andrzej Jędrzejczak

Mam na imię Renata i pochodzę z rodziny z wielopokoleniową tradycją rolniczą. Wraz z mężem Andrzejem prowadzimy rodzinne gospodarstwo rolne, które przekazali nam rodzice w 1990 roku. Początkowo było ono niewielkie i prowadziliśmy zarówno produkcję zwierzęcą jaki i roślinną. Jednak takie rozwiązanie okazało się trudne i mało opłacalne,  postanowiliśmy więc szuka innej drogi rozwoju. Zaczęliśmy od powiększenia areału i od 2000 roku skupiliśmy się na uprawie warzyw. Na początku była marchew, później cebula i tak z każdym rokiem asortyment uprawianych przez nas warzyw się powiększał. Dzisiaj uprawiamy warzywa na świeży rynek takie jak kalafior, seler naciowy, rabarbar, papryka, koper, pietruszka, dynia, cebula oraz nasz najnowszy produkt arbuz. Zależy nam na jakości i smaku naszych warzyw, dlatego dokładamy wszelkich starań aby ich produkcja odbywała się w zrównoważony sposób. Nieustannie szkolimy się, wprowadzamy nowe technologię i innowacyjne rozwiązania. Posiadamy również certyfikat GLOBAL G.A.P.

TOP